štvrtok 21. marca 2013

Marcové bylinky - Podbeľ liečivý


Poďme sa pozrieť na ďalšiu jarnú bylinku, ktorú možno nájsť už teraz v marci, ale pre nepriaznivé a škaredé počasie sa zrejme tohto roku objaví až neskôr.

nedeľa 17. marca 2013

Marcové bylinky - Kostihoj lekársky


Rapídne sa nám ochladilo, takže moje fotky byliniek, ako som pôvodne plánovala, bohužiaľ nebudú. Vôbec som sa na zber nedostala, ale ak sa ešte do konca marca oteplí, možno niečo stihneme. Dnes si niečo povieme o kostihoji, ktorého korene zbierame práve teraz na jar.

piatok 15. marca 2013

Pominuteľný život

Život je tak rýchlo pominuteľný a my na to stále zabúdame. Dnes sme sa rozlúčili s mladým dvadsaťtri ročným človekom, ktorý mal ešte celý život pred sebou. Ako to prijať, ako si to vysvetliť? Naozaj si toto pre tento život vybral, alebo vesmír usúdil, že sa už všetko naučil, alebo to mohol zvrátiť, naplnila sa dáka rovnováha? Odpovede na tieto otázky nám nikto nezodpovie, budú to stále len domnienky. Čas rany vylieči aj tým najbližším, no akási facka od života zanechá stopu.

sobota 9. marca 2013

Lula, syn Brazílie


Bol by hriech nespomenúť tento film. Aj som takmer zabudla, keby som nenarazila na inú recenziu iného argentínskeho filmu. Tento je brazílsky a neskutočne dobrý. Film sme pozerali v jednom klube, v polke vypadol, celý čas sme sa nakláňali na titulky, keďže pred nami sedeli ľudia a ritky boleli z drevených sedačiek. Ja však také môžem, je to autentickejšie a milšie ako neustále multiplesky a pod. (hoci tam chodievam samozrejme tiež). No ale k filmu.

Bylinkový úvod



Skôr ako sa pustíme do zberu byliniek, je potrebné osvojiť si zopár pravidiel, ktoré sú s ním spojené.

Lunárny marec



Marec sa nám už v plnom prúde rozbehol, tak si poďme povedať niečo o tom, čo v tomto mesiaci robiť, o čo sa starať alebo čo zbierať. Marcom sa nám rozbieha jar, tak si ešte najprv o tomto ročnom období niečo povedzme.


Jar je obdobím znovuzrodenia, prvých slnečných lúčov a stále teplejších dní. Všetko pučí, okolie vonia po zemi, ktorá sa prebúdza. Snažme sa nachytať prvé slnečné lúče, ktorú majú skutočne ozdravný účinok a dodávajú veľa energie. Veď pozrime sa na našich miláčikov, vyhľadávajú slniečko hneď ako začne na jar vykúkať.

piatok 8. marca 2013

Príroda naša pomocníčka



V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi ťažké prinavrátiť sa k prírode, počúvať vlastné telo a zaoberať sa občas aj samým sebou po telesnej a duchovnej stránke. Nakoľko som nikdy nebývala veľmi chorá, skôr len kadejaké nachladnutia, občas chrípka a za posledného rok a pol som si prežila niekoľko zdravotných problémov, niektoré zostanú natrvalo a niektoré ktovie kde sa vzali, zistila som, že moje telo sa mi snaží už tou poslednou možnou cestou, cez choroby, ukázať, že svoj život nežijem asi úplne správne. Niektoré veci v ňom ešte teraz nedokážem zmeniť, ale čo dokážem o to sa pokúsim. Jednou zo zmien je aj moje odhodlanie viac sa o seba starať a počúvať sa, viac sa prinavrátiť k prírode a jej liečivým zdrojom, obdobiam, kedy je vhodné robiť určité veci a k rituálom, ktoré by mi mohli pomôcť.

štvrtok 7. marca 2013

Strach je dobrý radca ale zlý pán



Hneď v úvode skúste zodpovedať sami pre seba otázku: Koľko mojich rozhodnutí bolo motivovaných strachom? Náročné? Tak to skúsme opačne: Koľko mojich rozhodnutí nebolo motivovaných strachom? Zrejme by sme ich zrátali na prstoch maximálne dvoch rúk ak nie jednej. Možno sa zdá na prvý pohľad hlúposť, že by boli naše rozhodnutia motivované strachom, ale poďme sa na tento fenomén pozrieť bližšie.

piatok 1. marca 2013

Doučené, dopísané...

...a vyše dva mesiace ubehli, čo som naposledy písala (až na rýchlostný článok o ja spravím.sk). Dnes som všetko nahrala do systému dala zviazať a už som si aj našla celkom očividné chyby, ktoré budú vo finálnej verzii, no ale tak čo už teraz s tým. Len veriť, že si to nikto nevšimne :)